Scoaterea alunitelor – moft sau necesitate?

Oamenii doresc, în general, un tratament de scoatere a aluniţelor sau semnelor de frumuseţe pentru motive estetice, dar este important de reţinut că, la fel ca multe alte proceduri chirurgicale, şi tratamentul chirurgical de eliminare a aluniţelor sau semnelor de frumuseţe lasă în urmă o cicatrice care diferă în funcţie de mărimea aluniţei. De aceea este foarte importantă consultarea unui chirurg specialist care va alege tipul de tratament potrivit şi va oferi toate informaţiile necesare înaintea procedurii.

Ghid estetica

Îndepărtarea chirurgicală a alunitelor

Atunci când se decide îndepărtarea alunițelor sau a altor semne de frumusețe, se poate opta pentru îndepărtarea chirurgicală care poate include ca optiune tehnica ce implica suturi sau chirurgul poate opta pentru o tehnica ce nu implica suturi, în funcţie de adâncimea aluniţei sau semnului şi de rezultatul dorit de pacient. Marele avantaj al acestei metode de îndepărtare a aluniţelor şi a altor semne de frumuseţe este că, spre deosebire de alte metode disponibile (cum ar fi cauterizare sau laser) poate fi efectuat examenul histologic. Procedura chirurgicală pentru îndepărtare este recomandată tuturor celor care doresc să scape de aluniţe sau alte semne de frumuseţe. În principiu, procedura poate fi efectuată la orice vârstă, dar, desigur, sub vârsta de 18 ani este nevoie de acordul părinţilor.

Pregătirea pentru procedura de scoatere a alunitelor

Înainte de a decide cu privire la eliminarea aluniţelor sau înlăturarea semnelor de frumusețe, ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale, trebuie consultat un specialist dermatolog sau chirurg plastician. În cadrul acestei consultații, medicul va examina aluniţa sau semnul şi va analiza mărimea, localizarea şi datele cu caracter personal ale pacientului. În funcţie de toate acestea, va recomanda tratamentul potrivit. De asemenea, este important să se aleagă de către medic anestezicul care va fi folosit, mai ales dacă există sensibilitate la anumite substanțe. Persoanele apeleaza deobicei la acest tratament din motive pur estetice, dar trebuie luat în considerare urma cicatricii de după scoaterea semnului de frumusete. Marimea cicatricii va fi data de marimea initiala a alunitei, de tehnica aleasa si de experienta chirurgului.

În ce constă procedura de scoatere a alunitelor ?

Înainte de a începe procedura de îndepărtare a unei alunite sau semn de frumusețe, medicul dezinfectează zona, de obicei cu alcool sau alte substanțe dezinfectante. Apoi se amorțește zona, sub anestezie locala cu un anestezic, cum ar fi lidocaina. Următoarea etapă este incizia de îndepărtare a aluniței, ce implica doua tehnici. Îndepărtarea chirurgicala a alunitei cu suturi sau fără suturi. Îndepărtarea fără suturi se realizează cu ajutorul unui bisturiu, chirurgul rade alunița la suprafață sau chiar sub stratul de piele. Pentru a opri sângerarea se cauterizează zona respectivă cu un ac electric. Apoi se aplică la nivel local antibiotice și se acoperă zona cu un pansament. Tehnica cu suturi este o metodă de îndepărtare chirurgicală a aluniţelor care se aplică mai ales când vine vorba de aluniţele plate. După ce se dezinfectează si anesteziază locul, chirurgul realizează o incizie folosind un bisturiu împrejurul aluniței dar si in profunzime. Următorul pas este sutura, care depinde de adâncimea aluniţei. Sutura poate fi profundă sau la suprafaţa pielii, iar firele trebuie eliminate ulterior. Per total, procedura cu sau fără suturi nu dureaza mai mult de 15-20 de minute.

Recuperarea după scoaterea aluniţelor

La scurt timp după tratament pacientul poate părăsi clinica. Perioada de recuperare după îndepărtarea chirurgicala a aluniţelor sau semnelor de frumusețe este relativ uşoară şi durează câteva zile. Aceasta nu implică durere fiind nevoie doar de îngrijirea plăgilor. În prima zi nu trebuie spălată zona respectivă, dar apoi rana trebuie spălată cu apă cel puţin o dată sau de două ori pe zi, după care se aplică un unguent cu antibiotic şi un pansament curat până la vindecarea plăgii. Pentru a nu dezvolta o infecție, trebuie evitată baia în mare sau piscină. De asemenea, atenție maximă la expunerea la soare fiind obligatorie folosirea protecției solare până la recuperarea integrală a regiunii respective. Dacă există fire de sutura, acestea sunt scoase de obicei după 10 zile.

Rezultatele îndepărtării chirurgicale a alunițelor

După îndepărtarea alunițelor sau semnelor de frumusețe, se va dezvolta o crustă, iar zona este de așteptat să se recupereze într-o săptămână sau două. De asemenea, s-ar putea să apară roșeață în jurul rănii care va dispărea în decurs de 2-4 săptămâni. În majoritatea cazurilor, va rămâne o cicatrice, dar de obicei foarte fina si de dimensiune mică.

Riscurile și efectele secundare ale scoaterii alunițelor

Procedura pentru eliminarea aluniţelor este considerată relativ simplă şi sigură iar dacă este efectuată de către un specialist, nu ar trebui să fie riscuri speciale. În cazuri foarte rare, după îndepărtarea chirurgicală a semnelor de frumusețe sau a alunițelor, se pot infecta plăgile. Atunci trebuie contactat medicul pentru un tratament adecvat. De asemenea, se poate dezvolta o reacție alergică la anestezic. Poate apărea roşeaţă în jurul plăgii şi chiar iritaţii uşoare ale pielii până la recuperarea completă a rănii. Va rămâne și o cicatrice care va dispărea în timp. Important de menționat, ca in zona in care a fost extirpata alunita nu se va mai dezvolta una noua.

Scoaterea alunitelor – moft sau necesitate?