Cum scapi de candida?

Cum scapi de candida?

Candida include mai multe tipuri de ciuperci, însă toate au un numitor comun: în număr mare, acestea pot provoca o serie de efecte negative asupra sănătăţii. Multiplicarea excesivă de candida în organism generează infecţii recurente în vagin, mâncărime a ochilor, oboseală cronică şi slăbiciune, dureri abdominale şi gaze. Pentru cei care suferă de această boală sunt mai multe opţiuni de tratament, împărţit în două ramuri principale – tratamentul convenţional sau un tratament alternativ. Poate fi aleasă una din cele două metode de tratament însă mulţi preferă să le combine.

Ghid estetica

Tratamentul alopat pentru candida

În general, medicina clasică nu vede candida ca o mare ameninţare. De bază este credinţa conform căreia această ciupercă este o parte naturală a corpului şi tinde să fie dăunătoare numai în cazuri excepţionale. Prin urmare, în medicina convenţională tratamentul pentru candidoză este de obicei destul de simplu şi local, cu excepţia cazului când este vorba despre disfuncţionalităţi grave ale sistemului imunitar la pacienţii cu SIDA sau lupus, soluţia pentru a împiedica înmulţirea ciupercii fiind stimularea dezvoltării şi consolidarea bacteriilor bune din organism care să ajute organismul să lupte în mod natural împotriva candidozei. Tratamentul include de obicei pastile, cremă, ovule în funcţie de gravitatea problemei. La primele apariţii tratamentul candidozei durează câteva zile iar dacă problema persistă tratamentul poate dura mai mult. Pe lângă tratatament, medicii recomandă şi o alimentaţie sănătoasă, fără zahăr, făină albă şi drojdie. Mai multe informaţii despre dieta anticandida poţi citi în articolul Dieta anti candida.

Tratamentul candidozei cu ajutorul medicinei alternative

Medicina convenţională oferă deseori doar tratament local al candidozei. Ca rezultat, mulţi dintre cei ce ajung să sufere de candidoză cronică caută un tratament alternativ. De obicei metodele alternative de tratament ale candidozei analizează problemele complexe fizice şi emoţionale ale pacientului şi încearcă să ofere o soluţie printr-o schimbare a stilului de viaţă. Tratamentul naturist şi homeopat al candidozei include ierburi, infuzii şi utilizarea de extracte naturale din plante. Prevenirea acestei afecţiuni se poate face însă prin evitarea consumului de conservanţi şi zaharuri. În plus, există şi alte opţiuni de tratament al candidozei printre care acupunctura, combinată deseori cu utilizarea extractelor din plante.

Metodele alternative de tratament ale candidozei reprezintă o problemă controversată provocând dezbateri aprinse. Orice om de ştiinţă susţine că metodele alternative sunt nedovedite, iar medicina alternativă pretinde că revoluţionează viaţa pacienţilor. Adevărul, probabil, se află undeva la mijloc iar dacă simţi că tratamentul convenţional nu dă un răspuns, trebuie să ştii că există şi o altă opţiune pentru tratamentul candidozei.

Prevenirea şi tratamentul la domiciliu al candidozei

În plus faţă de tratamentele alternative si tratamentul de specialitate care a evoluat mult de-a lungul anilor, există şi foarte multe leacuri de la bunica, de tratare la domiciliu a candidozei. Este important de subliniat că aceste tratamente nu pot substitui tratamentul de specialitate şi ar trebui folosite cu prudenţă. Una din opţiunile de tratament pentru candidoza vaginală este înmuierea unui tampon steril în iaurt şi introducerea acestuia în vagin. Iaurtul conţine un număr mare de bacterii bune şi poate ajuta, prin urmare, la restabilirea echilibrului florei vaginale. Alte tratamente cunoscute sunt oţetul de mere sau uleiul esenţial de arbore de ceai. Aceste tratamente însă nu au fost testate ştiinţific şi ar trebui consultat un medic înainte de a le utiliza. De reţinut că cele mai multe tratamente nu sunt recomandate copiilor mici sau femeilor gravide.

Cum scapi de candida